Wij Willem, de koningen die Nederland bouwden

Wij Willem, de koningen die Nederland bouwden

Wij Willem, de koningen die Nederland bouwden

Met verschillende multimediale presentaties, theatrale effecten en filmscènes staat Paleis Het Loo de komende maanden stil bij het leven van de koningen Willem I, II en III.


In het kader van de viering 200 jaar Koninkrijk schetst Paleis Het Loo het verhaal van de koningen Willem I, II en III in hun tijd en hun rol in de geschiedenis van het koningshuis en Nederland. Het museum staat onder meer stil bij de ambities van de koningin en vertelt over hun relatie met politiek en bevolking.

De opbouw van Nederland

De geschiedenis van het Koninkrijk wordt in de Westvleugel van Paleis Het Loo tot leven gebracht in verschillende ruimtes met ieder een andere aanpak. Bezoekers lopen van scene naar scene door het leven aan het hof in de negentiende eeuw. Na een introductie op de koningen en hun tijdgenoten, neemt het publiek plaats in een klein theater waar een multimediale voorstelling de eerste periode van de monarchie toont: de aankomst van Willem I in Scheveningen, de slag bij Waterloo, de afscheiding van België, de opbouw van Nederland, het huwelijk van Willem II. Hierin spelen ook delen van de collectie een rol, naast nieuw en bestaand beeldmateriaal.

Vervolgens lopen bezoekers over een brug door de tweede helft van de negentiende eeuw. Hier onder meer aandacht voor het aannemen van de grondwet, het overlijden van koning Willem II en de regeerperiode van koning Willem III. In de laatste ruimte wordt aan de hand van koningin Emma de overgang gemaakt naar de moderne invulling van het koningschap.

- advertentie -

De tentoonstelling, getiteld Wij Willem, de koningen die Nederland bouwden is te zien tot en met 27 april 2014.

Saskia Olde Wolbers, Paredolia still (red leaves), 2011,…
[caption id="attachment_19620" align="alignleft" width="265"] Voorhal van het Rijksmuseum - Foto: RijksmuseumSinds de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: