Willem II – De Koning en de Kunst

Willem II - De Koning en de Kunst

Willem II – De Koning en de Kunst

Koning Willem II (1792-1849) ging de geschiedenis in als Held van Waterloo en de koning die in 1848 in één nacht van conservatief liberaal werd.

Minder bekend is dat Willem II een van de belangrijkste kunstverzamelingen van zijn tijd had. Die bevatte Vlaamse primitieven, schilderijen uit de Italiaanse Renaissance, topstukken uit de Hollandsche Gouden Eeuw, zoals Rembrandts Man in Oosterse kledij, en tekeningen van Rafaël en Leonardo da Vinci. Hij trouwde met de Russische tsarendochter Anna Paulowna.

Samen introduceerden zij een hofleven in Nederland vol pracht en praal. Door de grote schulden van de ‘Kunsten- Koning’ moest de collectie na zijn dood in 1850 worden geveild. De Nederlandse staat hield zich daarbij – naar goed liberaal gebruik – afzijdig. Een topcollectie verspreide zich over de wereld.

Voor het eerst sinds 160 jaar wordt een belangrijk deel van de koninklijke verzameling weer bij elkaar gebracht en net zo aan de kunstliefhebbers gepresenteerd als de koning dat deed in zijn Gotische Zaal in Den Haag.

- advertentie -

In samenwerking met Dordrechts Museum, Staatsmuseum Hermitage (sint-Petersburg), Villa Vauban (Luxemburg) en het Koninklijk Huisarchief. Auteur: Met bijdragen van Ellinoor Bergvelt (UvA), Paul Rem (Paleis Het Loo Nationaal Museum), Erik Hinterding (Rijksmuseum), Rob van der Laarse (Universiteit van Amsterdam), Jeroen van Zanten (Universiteit van Amsterdam), Sander Paarlberg (Dordrechts Museum) en Boris Asvarisjtsj (Hermitage).

Lees ook: De verloren kunstcollectie van koning Willem II
…en de bespreking: Willem II: de romantische Kunstenkoning

Willem II – De Koning en de Kunst
Dordrechts Museum
ISBN: 9789462580190
Uitgever: WBOOKS
Paperback, 304 pagina’s
Prijs: € 29,95

Bestel dit boek bij:

Mammoet in Laturalis in Leiden - Foto: NaturalisDe…
Cultuur als macht - Frits BotermanHoe kon een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: