Willem van Oranje en het mysterie van de derde kogel

De moord op Willem van Oranje – Afb: WikiDelft

In de geschiedenisboeken staat dat Willem van Oranje op 10 juli 1584 met drie kogels om het leven werd gebracht door Balthasar Gerards. In de muur van Het Prinsenhof zijn echter maar twee kogelgaten te vinden…

Over deze derde kogel is in de loop der tijden veel gespeculeerd. De gemeente Delft meldt nu echter dat er onlangs een achttiende-eeuws document is opgedoken waarin gesproken wordt over de vondst van een van de kogels. In de tekst, die vermeld wordt in een onlangs verschenen proefschrift, staat onder meer:- advertentie -

Praalgraf van Willem van Oranje (Foto: Historiek)

Daarenboven wordt my uit Delft berigt, dat men aldaar, by het repareeren der trapmuur van het ouder Hof, één der kogels gevonden heeft, waarmede het zinkroer van Balthazar Gerrits geladen was, en dat die dierbare reliquie ten eersten naar Santhorst getransporteert is.

De tekst dateert uit ongeveer 1770. Volgens Museum Het Prinsenhof is er geen latere vermelding van de kogel opgedoken. Het landgoed Santhorst (bij Wassenaar) waarover in de de tekst gesproken wordt, is begin negentiende eeuw afgebroken.

Uitgebreide reconstructie

Het Delftse forensisch onderzoeksbureau DelftTech en Museum Het Prinsenhof werken momenteel aan een uitgebreide reconstructie van de moord. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde forensische methoden, zoals 3D laserscan technologie, schietproeven en sporenonderzoek op de ‘plaats delict’. De onderzoekers hopen antwoorden te vinden op tot nu toe onbeantwoorde vragen over de “eerste politieke moord in de geschiedenis”.

Dit najaar worden de resultaten van alle deelonderzoeken naar de moord aan het publiek gepresenteerd. De EO heeft het onderzoek voor het televisieprogramma Blauw Bloed op de voet gevolgd. De uitzending zal in oktober of november te zien zijn. Ook verschijnt er een speciale publicatie waarin alle onderzoeken worden opgenomen.

borgharen-paardengraf
Foto: RCEHet Consortium Grensmaas heeft besloten geld uit te…
Jan van Beveren - Still YouTubeOud-doelman Jan van Beveren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: