‘Willem van Oranje had uitgekiende mediastrategie’

Volgens promovenda Femke Deen speelden media en communicatie speelden een aanzienlijke rol in de Nederlandse Opstand.

De betrokken partijen zouden op grote schaal verschillende media hebben ingezet om een breed publiek te betrekken bij de gebeurtenissen. Hierdoor ontstond een levendig publiek debat over de politieke en religieuze ontwikkelingen. Dat debat, waarin lokale thema’s en actoren eendoorslaggevende rol speelden, zou ook in grote mate de politieke agenda hebben bepaald.

- advertentie -

De opstandelingen gebruikten onder leiding van Willem van Oranje veel veerschillende media tijdens hun strijd tegen de Spanjaarden. Femke Deen onderzocht hoe de partijen op lokaal niveau communicatiemiddelen inzetten voor eigen doeleinden. Volgens de onderzoekster waren de mediastrategieën al zeer uitgekiend. Er werden onder meer veel handgeschreven brieven en liederen onder de mensen verspreid. Later kwamen daar pamfletten en kranten bij.

De promovenda hoopt woensdag aan de Universiteit van Amsterdam te promoveren op haar onderzoek Publiek debat en propaganda in Amsterdam tijdens de Nederlandse Opstand (1566-1578).

www.voordekunst.nlDe crowdfunding website www.voordekunst.nl heeft inmiddels ruim 1 miljoen…
rubens-van-dyck-zelfportret-gr
Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?Peter Paul…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: