‘William Degouve de Nuncques, schilder van het mysterie’

Le hameau (neige) – William Degouve de Nuncques, 1911 – Kröller-Müller Museum

In het Kröller-Müller Museum is vanaf eind volgende maand een tentoonstelling te zien met werk van de Belgische symbolist William Degouve de Nunques (1867-1935).

De tentoonstelling wordt gehouden in vier kleinere zalen van de oudbouw van het museum en heeft als titel William Degouve de Nuncques, schilder van het mysterie. Degouve de Nunques behoorde tot de groep Belgische symbolisten die rond 1900 in Brussel en omstreken actief was.

Als schilder en dichter droeg hij volgens het museum bij aan het “artistieke klimaat, waarin kunstenaars zich begaven op het snijvlak van

- advertentie -beeldende kunst en literatuur”.

Mede dankzij kunstpaus H.P. Bremmer, adviseur van verzamelaars (onder wie Helene Kröller-Müller), was William Degouve de Nuncques tijdens zijn leven al populair bij kunstminnend Nederland. Op advies van deze Bremmer koos Helene Kröller-Müller ervoor om ‘een aaneengesloten ontwikkelingsreeks van Degouve te verwerven’. Al vanaf de beginperiode tot nu toe is altijd werk van William Degouve de Nuncques in het museum in Otterlo te zien geweest.

In de tentoonstelling wordt een beeld gegeven van het oeuvre van de kunstenaar, geplaatst in de context waarin hij leefde en werkte. De tentoonstelling loopt van 27 mei tot en met 2 september 2012. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er ook een publiatie over het leven en werk van de Belgische symbolist uitgebracht.

pontificale-van-de-mariakerk-kleef-gr
Pontificale van de Mariakerk - UUBij Museum Catharijneconvent in…
rmo-tuinen-oude-egypte-1-gr
Maquette van de paleistuin van farao Achnaton - Römisch-Germanisches…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: