William Kemmler – Eerste slachtoffer van de elektrische stoel

William Kemmler is een Amerikaan die de eerste persoon was die door middel van de elektrische stoel werd geëxecuteerd. Werd geboren in Buffalo op 9 mei 1860.

William Kemmler
William Kemmler
William Kemmler vermoordde zijn vrouw Tillie Ziegler met een bijl op 29 maart 1889. Voor deze daad werd hij ter dood veroordeeld. Tot die tijd werden ter dood veroordeelden doorgaans via ophanging om het leven gebracht. Kemmler moest echter – ondanks protesten van zijn advocaten – plaatsnemen op de elektrische stoel.

De beroemde uitvinder Thomas Edison steunde de staat overigens in haar plan om de elektrische stoel te gebruiken. Volgens sommigen wilde hij mensen ervan overtuigen dat wisselspanning (AC) gevaarlijk was.

De executie van William Kemmler verliep verre van vlekkeloos. Op 6 augustus 1890 werd het vonnis voltrokken. Tijdens de eerste poging werd de moordenaar 17 seconden lang geëlektrocuteerd, maar bleef hij toch in leven. Hierop werd het voltage verhoogd tot 2000 volt. De generator moest na de eerste poging echter opnieuw opgeladen worden, waardoor er een pauze viel tussen de eerste en de tweede poging.

- advertentie -
Afbeelding van de executie van William Kemmler
Afbeelding van de executie van William Kemmler

Tweede poging

William Kemmler was tijdens de eerste poging dan niet overleden, hij was wel ernstig verbrand. Omstanders hoorden hem kermen van de pijn. De tweede poging duurde veel langer. Kemmler kwam hierbij wel om het leven.

Volgens omstanders was de executie een gruwelijke gebeurtenis geweest. Ze hadden onder meer de geur van brandend vlees geroken en rook uit het hoofd van de moordenaar zien opstijgen.

‘Vreselijk spektakel’

Een van de aanwezigen was George Westinghouse, een Amerikaanse ingenieur en rivaal van Thomas Edison bij de ontwikkeling van het Amerikaans elektriciteitssysteem. Westinghouse sprak na de executie:

“Ze hadden beter een bijl kunnen gebruiken.”

Ook een aanwezige reporter liet zich negatief uit over de executie: “Een vreselijk spektakel, veel erger dan ophanging.”

De tandarts Alfred Southwick, die het concept van de elektrische stoel bedacht had, was ook bij de executie aanwezig. Hij liet zich wel positief uit:

“Dit is het hoogtepunt na tien jaar werk en studie! Vanaf dit moment leven we in een beschaafdere wereld.”

De ballonvaart van Pilâtre de Rozier op 15 oktober 1783
Fransman die de eerste vlucht in een heteluchtballon van de gebroeders Montgolfier…
Charles de Gaulle
Wie Frankrijk bezoekt komt zijn naam geregeld tegen: Charles de Gaulle. Wie…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier