Wim Pijbes maakt televisieserie over Nederlands landschap

Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes gaat voor de NTR een televisieserie maken over de verbeelding van het Nederlandse landschap door kunstenaars. Dat maakte hij deze week bekend in de een interview in de Volkskrant.

Wim Pijbes was de afgelopen jaren het boegbeeld van het Rijksmuseum. Binnenkort verlaat hij het museum om leiding te geven aan het nieuwe Museum Voorlinden in Wassenaar. Zijn functie bij het Rijksmuseum wordt vanaf dan ingevuld door kunsthistoricus Taco Dibbets, nu nog directeur collecties bij het museum. De afgelopen jaren was Pijbes al geregeld op televisie te zien. In allerhande actualiteitenprogramma’s gaf hij toelichting op ontwikkelingen in ‘zijn’ museum. Nu gaat hij dus ook een eigen televisieserie maken. Voor de serie gaat hij in gesprek met verschillende kunstenaars en bezoekt hij musea.

“Ik praat met hen, maar maak ook een tour langs Nederlandse musea. Hoe is de natuur geschilderd vanaf de zeventiende eeuw tot nu, aan de hand van thema’s, zoals het bosgezicht, het zeegezicht, het stadsgezicht, het fantasiegezicht.”

Pijbes treedt daarmee in de voetsporen van Rijksmuseum-directeur Henk van Os die na zijn vertrek ook televisieprogramma’s over kunst.

Boek: Canon van het Nederlandse landschap

- advertentie -
The Belarussian State Museum of the History of the Great Patriotic War - cc
Deze week was het op de kop af 75 jaar geleden dat…
Foto van toneelstuk Figaro (Oerol/Terschelling) - Paul Prillevitz
Op zaterdag 18 juni speelde het Belgische theatergezelschap Comp. Marius in de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: