Wim Pijbes wil Rijksmuseum uitbreiden

Voorhal van het Rijksmuseum - Foto: Rijksmuseum

Voorhal van het Rijksmuseum – Foto: Rijksmuseum

In een interview met het AD zinspeelt Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, op een uitbreiding van ‘zijn museum’. In een nieuwe vleugel zouden twintigste-eeuwse objecten tentoongesteld moeten worden.

Het museum opende de deuren april vorig jaar na een jarenlange verbouwing. Sinds die tijd breekt het museum record na record. In 2013 werd het museum al bezocht door 2,2 miljoen mensen en vorige maand haalde het museum de voorpagina´s van kranten over de hele wereld dankzij een bezoek van president Obama.


Na de heropening was er echter ook wat kritiek te horen. Zo waren er mensen die vonden dat het verhaal van de Tweede Wereldoorlog – met enkel een kampjas en schaakbord van Mussert – er te bekaaid vanaf kwam. In het AD zegt Wim Pijbes hierover:

“Bij dat gestreepte jasje ziet iedereen meteen die hele kampwereld van Auschwitz erbij. Het is dus een sterk sprekend object. De collectie twintigste eeuw, nieuw in het Rijksmuseum, is groeiende. De komende jaren zal nog veel worden gekocht en geschonken. […] Ik acht het niet ondenkbaar dat er een uitbreiding, een paviljoen of vleugel, aan het gebouw nodig is om de objecten uit de vorige eeuw goed te blijven etaleren.”

In de krant zegt de museumdirecteur dat hij al wel een idee heeft waar de nieuwe vleugel moet komen. Volgens Pijbes, die de locatie nog even geheim houdt, is de collectie van het museum op dit moment echter nog niet rijp voor de uitbreiding.

- advertentie -

Lees ook: Wim Pijbes kan me nog meer vertellen

Cees de Steentijdman (Provincie Noord-Holland)
Cees de Steentijdman (Provincie Noord-Holland)De steentijdman van Mienakker,…
Koningin Beatrix wordt door Wim Pijbes rondgeleid door het nieuwe Rijksmuseum - Foto: Rijksmuseum
Vanwege alle jubelberichten over het Rijksmuseum durf ik het haast niet te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: