Winkels in Berlijn herdenken Kristallnacht

Vernielde ruiten na de Kristallnacht

Vernielde ruiten na de Kristallnacht

Het Kaufhaus des Westens in Berlijn, het Duitse equivalent van Harrods in Londen, staat volgende week samen met zo’n honderd andere winkels in de Duitse hoofdstad op een bijzondere manier stil bij de Kristallnacht, dan precies vijfenzeventig jaar geleden. Op de ramen van de winkels worden stickers geplakt waardoor het net lijkt alsof er barsten in zitten.

Kaufhaus des Westens in Berlijn - Foto: CC

Kaufhaus des Westens in Berlijn – Foto: CC


In de nacht van 9 op 10 november 1938 trof een golf van terreur de Joden in Duitsland. Tijdens deze zogenaamde Reichskristallnacht werden honderden synagogen in brand gestoken en duizenden Joodse winkels en bedrijven verwoest. Er kwamen 91 Joden door geweld om het leven en ongeveer dertigduizend Joden werden gearresteerd en afgevoerd naar concentratiekampen. Vanwege de vele kapotte ruiten die overal in het land te vinden waren, werd de nacht van terreur bekend onder de naam Kristallnacht.

In Duitsland wordt de Kristallnacht dit hele jaar herdacht. In Berlijn hebben zo’n honderd winkels besloten volgende week een soort stickers op hun ruiten te plakken waardoor het net lijkt alsof die in diggelen zijn geslagen. De organisatoren zeggen met de actie een statement te willen maken tegen “intolerantie, racisme en anti-semitisme”.

Haatrede tegen de Joden

De Kristallnacht was in 1938 geen spontane actie van de Duitse bevolking. Hij was georganiseerd door de SA en andere nationaal-socialistische organisaties. Als aanleiding werd de moord op een Duitse diplomaat, Ernst Eduard von Rath, aangegrepen. Deze diplomaat was op 7 november in Parijs door de Joodse vluchteling Herschel Grynszpan neergeschoten.

- advertentie -

Von Rath overleed twee dagen later aan zijn verwondingen. Joseph Goebbels greep het overlijden van de diplomaat aan voor een haatrede tegen de Joden. Enkele uren later barstte er een golf van geweld en vernieling los. De Kristallnacht was begonnen.

Nijmegen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door geallieerden…
[caption id="attachment_19804" align="alignleft" width="265"] Foto van een willekeurige vliegtuigbomBij Leiden is deze…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: