Wintersprookjes in het Kunsthistorisches Museum Wenen

Kunsthistorisches Museum Wenen – Foto: CC/Manfred Werner

Het Rijksmuseum Amsterdam leent zeventien schilderijen uit aan het Kunsthistorisches Museum Wenen in verband met de tentoonstelling Wintermärchen, Winter-Darstellungen in der europäischen Kunst von Bruegel bis Beuys.

Deze tentoonstelling is samengesteld door Ronald de Leeuw

Ronald de Leeuw – Foto: Rijksmuseum

, voormalig hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Het museum in Amsterdam is met zeventien schilderijen naar eigen zegen de grootste bruikleengever van de tentoonstelling.

Voor de winterse tentoonstelling

- advertentie -worden ruim honderdtachtig objecten, van schilderijen tot een sledecarrousel, bijeengebracht. Gezamenlijk vertellen ze het verhaal van de Europese winters in de kunstgeschiedenis tussen 1450 en het heden. Van het Napoleontische leger dat in 1814 in de Russische winter in nood verkeerde tot de zorgeloze ijspret van de typische Hollandse winterlandschappen.

Het Rijksmuseum leent onder meer werk van bekende schilders als Avercamp, Van Ostade, Ruisdael en Van de Venne uit. Het enige geschilderde winterlandschap van Rembrandt werd door de Gemäldegalerie Alte Meister in Kassel tijdelijk afgestaan voor deze tentoonstelling. Uit de verzameling van de Britse koningin Elisabeth II reizen twee zelden getoonde schilderijen van Rubens (Zomer en Winter) speciaal naar Wenen.


Adriaen van de Venne, Winter: IJsvermaak, tweede kwart zeventiende eeuw


Behalve schilderijen zocht Ronald de Leeuw

Ronald de Leeuw – Foto: Rijksmuseum

ook veel andere ‘winterse kunstvoorwerpen’ bijeen, zoals wandtapijten, bokalen, figuurtjes van porselein, kostbaar steensnijwerk en een statige sledecarrousel van de achttiende-eeuwse Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia.

De Schlitten van Joseph Beuys uit 1969 en het schilderij Tönend wie des Kalbs Haut die Erde (2011) van Anselm Kiefer zijn de meest recente werken in de chronologische winter-tentoonstelling.

Hoogtepunt van de tentoonstelling is afkomstig uit de eigen collectie van het Kunsthistorisches Museum Wenen: Jagers in de sneeuw (1565) van Pieter Bruegel de Oude. Dit is een van de beroemdste wintertaferelen uit de westerse kunstgeschiedenis. Het grote houten paneel is te kwetsbaar om uit te lenen en is daarom alleen in Wenen te bezichtigen.

De tentoonstelling, getiteld Wintersprookjes, Wintertaferelen in de Europese kunst van Bruegel tot Beuys, loopt van 18 oktober 2011 tot 8 januari 2012.

Lees ook: Winter in de kunst

acht-musea-reclame-politiek
Deel van de advertentieAcht Nederlandse museum hebben maandag gezamenlijk…
Foto: FotomuseumHet Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft een permanente…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: