“Wir sind das Volk” – 25 jaar vreedzame revolutie

Vijfentwintig jaar geleden, op 9 oktober 1989, trokken ongeveer 70.000 mensen door de binnenstad van Leipzig. Doodsangsten stonden zij uit want de oproerpolitie omsingelde de binnenstad en stond bekend als schietgraag. Veel demonstranten wisten niet of ze deze dag zouden overleven en hadden afscheidsbrieven achtergelaten. De vijftiende-eeuwse Nicolaikirche fungeerde al weken als het kloppend hart van de opstand. Hier waanden de mensen zich veilig maar op die beslissende dag was dat helemaal niet zo zeker.

Foto: Bundesarchiv Leipzig

Foto: Bundesarchiv Leipzig


De straten rond de kerk stroomden vol. Tienduizenden mensen overwonnen hun vrees voor de Stasi omdat hun verlangen naar vrijheid groter was dan hun angst. Leuzen als “Wir sind das Volk!” en “Demokratie, jetzt oder nie!” galmden door de stad. Het was dapper want de DDR was een regime gedreven door onderdrukking, haat en paranoia.

Het ongelooflijke gebeurde. Door moed en vastberadenheid werd het communistische bewind van de DDR aan het wankelen gebracht. Een regime van terreur werd op vreedzame wijze geëlimineerd. Een maand later viel de Berlijnse Muur. De weg naar de hereniging van Duitsland lag open.

Vijfentwintig jaar later, refereert bondspresident Joachim Gauck tijdens zijn toespraak in Leipzig naar de actualiteit van 2014. Ja, een overgang naar vrijheid en democratie is mogelijk. Dat heeft Leipzig bewezen. Maar wie vrijheid zoekt, moet de dialoog willen aangaan. Wie zegt ‘Wij zijn het volk’, bedoelt, ‘ik ben een burger’ en zal zijn verantwoordelijkheden moeten nemen.

- advertentie -

~ Yolande van der Deijl

Openingsfoto: Rainer Dorndeck

Slagveld van Verdun - cc
In dit eerste deel trekken we naar het slagveld rond de Franse…
Geert Mak (Atlas - Contact)
Geert Mak (Atlas - Contact)De vakgroep Geschiedenis /…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:

Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: