WOI-granaten gevonden bij IJzertoren

IJzertoren

Bij de IJzertoren in Diksmuide zijn tijdens gaafwerkzaamheden dinsdag tientallen granaten uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Het IJzerbedevaartcomité heeft dat bekendgemaakt.

De vondst werd gedaan tijdens werkzaamheden aan de crypte van de eerste IJzertoren. Arbeiders stuitten op een niet ontplofte Duitse granaat van 77 millimeter en vonden later nog verschillende granaten uit de Eerste Wereldoorlog. De granaten zijn inmiddels opgehaald door de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO).- advertentie -

Vanwege de vondst van de projectielen is de crypte momenteel niet toegankelijk voor het publiek.

De eerste IJzertoren met crypte werd in 1930 opgericht als herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. In 1946 werd de toren door onbekenden opgeblazen. Enkele jaren later herrees vlakbij de ruïne een nieuwe, vierentachtig meter hoge vredestoren. Dit door Robert Van Averbeke ontworpen monument was in 1965 gereed en heeft tweeëntwintig verdiepingen. In de toren is het museum over Oorlog, Vrede en Vlaamse ontvoogding gevestigd.

Centre Pompidou
Centre PompidouHet prestigieuze Centre Pompidou in Parijs leent veertig…
Schans Lauwershoek - Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: