WOI-loopgraaf in Utrecht hersteld

Werk aan de Groeneweg (Staatsbosbeheer)

Werk aan de Groeneweg (Staatsbosbeheer)

In opdracht van Staatsbosbeheer zijn enkele loopgraven bij fort Honswijk naar oorspronkelijk model hersteld. Het gaat om loopgraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden aangelegd, ter verdediging van het fort.


De historische loopgraven zijn op basis van oude tekeningen en historische luchtfoto’s hersteld. De stelling, genaamd Werk aan de Groeneweg, is onderdeel van het werelderfgoed De Nieuwe Hollandse Waterlinie en is nu weer toegankelijk voor publiek.

Het verdedigingswerk bestaat uit een een dubbele loopgraaf met aarden wallen en vijfenvijftig groepsschuilplaatsen. Staatsbosbeheer:

De tand des tijds en de verschillende gebruikers hadden hun sporen achtergelaten. In de loop van de eeuw zijn de contouren van de infanteriestelling vervallen, de loopgraven gedeeltelijk afgegraven en verschillende waterpartijen dichtgegroeid. Daarnaast zijn de groepsschuilplaatsen tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitsers dichtgemetseld. Dit maakte het tot een onaantrekkelijk geheel. Daar is nu verandering in gekomen.

Open dag

Een deel van de vijftig betonnen groepsschuilplaatsen is nu weer toegankelijk. Zichtbare restanten van het loopgraafsysteem aangevuld met profielresten, die nog herleidbaar waren naar tekening en foto’s, waren vaste ijkpunten voor het herstel.

- advertentie -

Het verdedigingswerk uit de Eerste Wereldoorlog is dagelijks vrij toegankelijk voor het publiek. Het bevindt zich aan de Lekdijk tussen de huisnummers 32 en 36 te Schalkwijk. Op zaterdag 6 september is er een open dag.

Lees ook: Enige Duitse loopgraaf op Nederlandse bodem in ere hersteld

WOI machinegeweren I
Mans En Garde - Van 'Spandau' tot Vickers Deze maand brak een…
Schilderij van oorlogspaard Warrior - Alfred Munnings , 1918
De Britten hebben een speciale onderscheiding voor dieren: de Dickin Medal. Deze…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: