WOII-documenten gestolen uit Deens archief

WOII-documenten gestolen uit Deens archief

In Denemarken zijn eind oktober twee mannen aangehouden omdat ze documenten over de Duitse bezetting van Denemarken tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden gestolen. Dat meldt de Copenhagen Post.

De twee mannen blijken jarenlang documenten uit de staatsarchieven te hebben gestolen en al die documenten gingen over de Duitse bezetting van Denemarken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zou onder meer gaan om politierapporten en om documenten met informatie over deserteurs.


Volgens een woordvoerder van het nationaal archief van Denemarken gaat het om zeer belangrijk historisch materiaal.

De diefstal werd begin oktober ontdekt. Enkele weken later konden de twee daders worden gearresteerd. Een van de dieven had een aantal documenten ingelijst en thuis aan zijn muur gehangen. De politie acht het waarschijnlijk dat er ook materiaal verkocht is door de dieven.

Volgens de Copenhagen Post gaat het om twee nazi-sypathisanten. Ze zouden onder meer documenten hebben gestolen met informatie over ene Kaj Buchardt, een Deense soldaat die zich tijdens de oorlog vrijwillig aansloot bij de Wehrmacht. Deze Buchardt was vrijwilliger in de zogenaamde Nordland-divisie en vocht aan het oostfront tegen Rusland. De twee dieven hebben Buchardt waarschijnlijk persoonlijk gekend.

Duif - Foto: stock.xchngIn een schoorsteen in het Britse…
Prijs voor 'Twitterbombardement' RotterdamIn mei van dit jaar stond…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: