WOII-postduif gevonden in Britse schoorsteen

Duif – Foto: stock.xchng

In een schoorsteen in het Britse Surrey is een postduif uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Om het nek van het dier bevond zich nog een rood kokertje met daarin een gecodeerd bericht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er geregeld postduiven ingezet om berichten vanuit het bezette Europa naar Groot-Brittannië te versturen.


- advertentie -

De codes op het vloeipapiertje

Ook werden ze vaak gebruikt om berichten vanaf het front te versturen. De duif die in de schoorsteen in Surrey werd gevonden, kwam waarschijnlijk vanuit nazi-Duitsland en had er dus al honderden kilometers op zitten.

Vermoed wordt dat de duif vermoeid even uitrustte op de schoorsteen in Surrey en toen bedwelmd werd door de rook en stierf. Mogelijk was het dier op weg naar het hoofdkwartier van generaal Montgomery, dat in de buurt gelegen was.

De resten van de duif werden onlangs in de schoorsteen gevonden door de 74-jarige eigenaar van het huis. De duif, waarvan natuurlijk alleen nog het skelet over was, had een briefje van vloeipapier bij zich met daarop 27 codes, steeds combinaties van vijf nummers en letters. Die codes zijn momenteel nog niet ontcijferd.

Er werden vaak duiven gebruikt voor spionage maar meestal werd de informatie ongecodeerd doorgegeven. Dat de duif van Surrey een gecodeerd bericht vervoerde maakt dat de Britten nu extra nieuwsgierig zijn naar de inhoud.

Willekeurige foto van een WOII-vliegtuigbomEen grote luchthaven in de…
WOII-documenten gestolen uit Deens archiefIn Denemarken zijn eind oktober…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: