Dark
Light

WOII-seinpost blootgelegd bij Nijmegen

Auteur:
1 minuut leestijd
Parachutisten tijdens operatie Market Garden
Parachutisten tijdens operatie Market Garden

Archeologen hebben bij Nijmegen een seinpost uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd. Het gaat waarschijnlijk om een Duitse positie, die in september 1944 door de Amerikanen werd gebruikt, nadat die erin geslaagd waren de Waal over te steken.

Parachutisten tijdens operatie Market Garden
Parachutisten tijdens operatie Market Garden
De communicatiepost bevindt zich aan de Lentse zijde van de Waal. Eerder zijn al her en der in het gebied draadspoelen aangetroffen, waarvan draden naar de post toelopen. Van de seinpost zelf is al een geïmproviseerd kacheltje en een vloer gevonden. De communicatiepost wordt de komende tijd verder onderzocht.

Het is deze week exact zeventig jaar geleden dat operatie Market Garden begon. De geallieerden probeerden toen met een groot offensief de tegenstand van de Duitsers bij de Rijn te breken. Het had het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland moeten zijn. De Slag om Arnhem werd op 25 september 1944 echter verloren, waardoor de oorlog nog ruim een half jaar langer duurde.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×