WOII-seinpost blootgelegd bij Nijmegen

Parachutisten tijdens operatie Market Garden

Parachutisten tijdens operatie Market Garden

Archeologen hebben bij Nijmegen een seinpost uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd. Het gaat waarschijnlijk om een Duitse positie, die in september 1944 door de Amerikanen werd gebruikt, nadat die erin geslaagd waren de Waal over te steken.


De communicatiepost bevindt zich aan de Lentse zijde van de Waal. Eerder zijn al her en der in het gebied draadspoelen aangetroffen, waarvan draden naar de post toelopen. Van de seinpost zelf is al een geïmproviseerd kacheltje en een vloer gevonden. De communicatiepost wordt de komende tijd verder onderzocht.

Het is deze week exact zeventig jaar geleden dat operatie Market Garden begon. De geallieerden probeerden toen met een groot offensief de tegenstand van de Duitsers bij de Rijn te breken. Het had het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland moeten zijn. De Slag om Arnhem werd op 25 september 1944 echter verloren, waardoor de oorlog nog ruim een half jaar langer duurde.

Het station van Sobibór, 2007
Al acht jaar doen archeologen onderzoek op de plek van het voormalig…
Embleem van de NSB
Embleem van de NSBDe leiding van de NSB…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: