WOII-slachtoffer alsnog geïdentificeerd

Graf voor een ´Onbekende Nederlander´ - Foto: CC

Graf voor een ´Onbekende Nederlander´ – Foto: CC

De werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog is erin geslaagd de identiteit te achterhalen van een man die tijdens de oorlog door de Duitsers op de Waalsdorpervlakte werd omgebracht. Dat meldt de Volkskrant woensdag.


De identiteit van de man kon achterhaald worden met behulp van een DNA-verwantschapsonderzoek. Doordat de werkgroep de beschikking kreeg over het DNA van de inmiddels 83-jarige zoon van het slachtoffer kon diens identiteit vastgesteld worden. Het blijkt te gaan om de Amsterdamse machinist Guus van Batum.

Deze Amsterdammer werd in december 1941 gearresteerd omdat hij een distributiekantoor in Amsterdam-Oost zou hebben overvallen. April 1942 werd hij door de bezetter ter dood veroordeeld. Het vonnis werd op 24 juli voltrokken, op de Waalsdorpervlakte. Om zijn familie te straffen werd de machinist op een onbekende plek begraven.

Onbekende Nederlander

Aangezien zijn resten na de oorlog niet geïdentificeerd konden worden, werd hij als Onbekende Nederlander herbegraven op het Ereveld van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting in Loenen. Nu is alsnog duidelijk wie er in dit graf begraven ligt.

- advertentie -

De werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog is een samenwerkingsverband van een aantal Nederlandse overheidsinstanties en partnerorganisaties die de handen ineen hebben geslagen om de ongeveer zeshonderd vermissingen uit de oorlogsjaren op te lossen. Eerder dit jaar werden de stoffelijke resten van twee verzetsmannen geïdentificeerd. Ook zij werden na de oorlog herbegraven, zonder dat hun families daarvan in kennis gesteld konden worden.

Verzameld werk - Anne Frank
Verzameld werk - Anne FrankHet verzameld werk van…
Deur van Paleis Het Loo - Foto: CC/Paul Blonk
Deur van Paleis Het Loo - Foto: CC/Paul…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: