WOII-vliegtuigbom Leiden ontmanteld door EOD

Foto van een willekeurige vliegtuigbom

Foto van een willekeurige vliegtuigbom

Een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week in Leiden werd gevonden, is ontmanteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).


De bom werd een week geleden gevonden in een water bij een oude cementfabriek aan de Amphoraweg. De bom, een 500-ponder, werd verplaatst naar het Valkenburgse Meer. Vanwege deze verplaatsing moesten vorige week 55 woningen en een sporthal ontruimd worden.

De EOD heeft de bom nu ontmanteld. Hiervoor werd de N441 tussen Wassenaar en Katwijk enige tijd afgesloten. Ook moesten honderden bewoners tijdens de operatie binnen blijven. Medewerkers van de EOD slaagden erin de ontsteking uit de bom te halen.

De ontmantelde bom is hierna naar het strand van Wassenaar gebracht en ingegraven. Maandagmiddag wordt de bom daar gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

- advertentie -
Auschwitz - de Judenrampe (Hans Citroen)
Auschwitz - de Judenrampe (Hans Citroen)In Auschwitz-de Judenrampe…
Montage van een stuk geschut aan de Atlantikwall - Bundesarchiv
Geschiedenis van de Atlantikwall Vestingbouw ter verdediging tegen een vijand is een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: