Woning kampcommandant Westerbork te bekijken

De voormalige commandantswoning

De voormalige commandantswoning

Tijdens de komende Open Monumentendagen (13 en 14 september) kan het publiek een kijkje nemen in de woning van de kampcommandant van Westerbork. De houten villa, een rijksmonument, is het enig overgebleven gebouw dat herinnert aan de periode dat het kamp fungeerde als Durchgangslager voor Joden en Sinti en Roma.


Van een echte openstelling is geen sprake. Het huis is niet toegankelijk voor het publiek. Conservator Guido Abuys geeft op zaterdag een bijzondere rondleiding: met een camera op zijn hoofd loopt hij door het huis. Dankzij een draadloze verbinding met een groot scherm dat buiten de woning staat, neemt hij de bezoekers als het ware mee naar binnen.

Het huis werd tussen 1942 en 1945 bewoond door SS-Obersturmführer Albert Konrad Gemmeker.

De gratis ‘live videotour’ start komende zaterdag om 13.00 en 15.00 uur voor de woning bij de ingang van het kampterrein. Op zondag kunnen bezoekers buiten bij de woning op het kampterrein doorlopend van 13.00 tot 17.00 uur de opnames bekijken die zaterdag door de conservator in de woning zijn gemaakt.

- advertentie -
De brug over de Kwai rivier - cc
Geallieerde deskundigen hielden het binnen deze termijn voor onmogelijk gezien de ondoordringbaarheid…
Loopgraaf in de Hollandse polder
“WOI-loopgraaf in Utrecht hersteld”, zo werd eind augustus op deze website enthousiast…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: