Dark
Light

Woningen van weggevoerde Joden in mobiele app

Auteur:
2 minuten leestijd

Afgelopen week is de nieuwe mobiele app Joodse Huizen gelanceerd. De app maakt onderdeel uit van het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap en laat op een kaart zien waar tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog Joodse gezinnen hebben gewoond.

Woningen van weggevoerde Joden in mobiele app
Het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland werd enkele jaren geleden gelanceerd als monument voor alle Nederlandse Joden die tijdens de oorlog slachtoffer werden van de Holocaust. Op een speciale website zijn de namen van deze slachtoffers te raadplegen.

De nieuwe mobiele applicatie is een aanvulling op die website. Joodse Huizen laat de adressen zien waar gezinnen woonden die werden vervolgd. Het Joods Historisch Museum:

Vanaf januari 1941 stelden alle Nederlandse gemeenten lijsten van Joodse inwoners met vermelding van hun adressen aan de Duiste bezetter ter beschikking. Deze adressen zijn niet in alle gevallen iemands laatste adres in Nederland. Veel Joden werden na de registratie gedwongen te verhuizen of doken onder.

In de app wordt per locatie informatie gegeven over het gezin of over de instelling, zoals een tehuis of pension. Daarnaast is er voor ieder gezinslid een pagina met onder meer geboortedatum en plaats, beroep en zoveel mogelijk andere informatie. Personen die de Holocaust overleefden staan anoniem vermeld. De app is ontwikkeld door Mediamatic, in opdracht van het Joods Historisch Museum.

Joodse Huizen in de omgeving van Hoorn

Lastig zoeken

Vanuit de app kunnen gebruikers klikken op ’toon kaart’. Men wordt dan doorgestuurd naar de mobiele browser en die toont een Google Map met enkele Joodse Huizen. Uitzoomen en zelf zoeken naar Joodse Huizen op andere locaties werkt vrij lastig. De makers hadden er goed aan gedaan een eenvoudige zoekfunctie toe te voegen, zodat men direct naar een bepaalde gemeente kon surfen om de Joodse Huizen daar te bekijken.

De mobiele kaart kan ook gewoon in de browser op de pc geopend worden www.communityjoodsmonument.nl/mobile. Ook dan geldt dat het zoeken best een stukje eenvoudiger gemaakt had kunnen worden, maar via de gewone pc is het wellicht iets eenvoudiger om te slepen en in te zoomen. Het is wel zaak flink in te zoomen op een bepaalde locatie, anders worden er geen vermeldingen getoond terwijl die er wel degelijk zijn. De onterechte melding ´er zijn hier geen Joodse Huizen in de buurt´ moet dan steeds weggeklikt worden.

De app is gratis te downloaden in de Apple App Store en via Google Play.

Boek: Joodse Huizen – Verhalen over vooroorlogse bewoners

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×