Woonwagencultuur op lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed

Historische woonwagen - cc

Historische woonwagen – cc

De woonwagencultuur krijgt een plek op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De voorzitter van de Vereniging Behoud Woonwagencultuur (VBW) ondertekent volgende maand het certificaat dat bij die erkenning hoort.


Ons land heeft sinds twee jaar een lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en het beschermen ervan vraagt volgens de overheid een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken. Wanneer er immaterieel erfgoed op de lijst komt dan zet de overheid er zich voor in om “de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst”.

Onder meer het bloemcorso in Utrecht en de Sint Maartensviering in Utrecht staan op de lijst die beheerd wordt door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

Vanaf volgende maand staat dus ook de woonwagencultuur op de lijst. Volgens de VBW zijn onder meer de hechte familebanden en grote onderlinge solidariteit kenmerken van de cultuur van woonwagenbewoners.

- advertentie -
Nadine Gordimer in 2010 - cc
Nadine Gordimer in 2010 - ccDe Zuid-Afrikaanse schrijfster…
Begraafplaats bij Srebrenica – Foto: CC / Michael…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: