Worm en donder – Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1700-1800

Worm en donder - Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1700-1800

Worm en donder – Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1700-1800

Boek over de geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1700-1800, geschreven door Inger Leemans en Gert Jan Johannes. Vierde deel uit de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur.

Heel wat achttiende-eeuwse romanfiguren zwerven bij maanlicht door donkere bossen. Daar horen ze soms de donder dreigend ratelen. Dan beseffen ze: de mens is in het oneindige universum niet meer dan een miserabele worm. Maar wat een bont gevarieerd schouwspel levert het woelen en wurmen van de menselijke samenleving op! Schrijvers en dichters kijken er gefascineerd naar. Maanreiziger en schipbreukeling, kluizenaar en patriot, hoer en dominee, edelman en schuinsmarcheerder; ze bevolken allen de wereld van Worm en donder, het nieuwe deel uit de reeks Geschiedenis van de Nederlandse literatuur

Achttiende-eeuwse schrijvers zijn onderzoekers. Ze verkennen niet alleen de wetten der natuur en die van de samenleving, ze proberen ook de werking van de menselijke geest te doorgronden. Met hun nieuw verworven kennis willen ze de wereld verbeteren. Literatoren zetten alle denkbare genres, stijlsoorten en vertelvormen in om hun idealen te verwezenlijken. Maar wanneer de strijd dreigt te ontaarden in een totale burgeroorlog, blijkt dat de wereld minder maakbaar is dan ze dachten.

Worm en donder vertelt over een wereld waarin de letterkunde ter zake doet.

- advertentie -

De literatuur- en cultuurhistorici Inger Leemans (Vrije Universiteit Amsterdam) en Gert-Jan Johannes (Universiteit Utrecht) staan garant voor een brede, cultuurhistorische benadering van de literatuur. Leemans publiceerde onder meer over de (radicale) Verlichting, pornografische romans, de vertaalmachine en de windhandelpamfletten in de achttiende eeuw. Johannes schreef over de toenmalige tijdschriftenmarkt, de literaire esthetica en de opkomst van de gedachte dat de Nederlandse cultuur weliswaar klein is, maar daarom niet minder fijn.

Worm en donder – Inger Leemans
Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1700-1800

ISBN: 9789035130456
Uitgever: Prometheus / Bert Bakker
Hardcover, 800 pagina’s
Prijs: € 59,95

Bestel dit boek bij:

43 opmerkelijke verhalen van alle Nederlandse olympische medaillewinnaars op de Winterspelen
43 opmerkelijke verhalen van alle Nederlandse olympische medaillewinnaars…
[caption id="attachment_39329" align="alignleft" width="220"] De filosofiecanon - Stephen TrombleyBoek over vijftig denkers…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: