Wrak IJsselkogge na berging naar Lelystad

Kampen, detail wrak Kogge – Foto: ArcheoProjecten

Kampen, detail wrak Kogge – Foto: ArcheoProjecten

Het zestiende-eeuwse wrak van de kogge die twee jaar geleden bij Kampen werd gevonden, wordt na de berging volgend jaar overgebracht naar Stichting Batavialand in Lelystad overgebracht. Het scheepswrak zal daar nader worden onderzocht.


De kogge werd in 2012 gevonden tijdens archeologisch onderzoek in de IJssel, ter hoogte van de Koggewerf, dichtbij de binnenstad van Kampen. Het wrak kan niet op de vindplaats blijven liggen, vanwege een zogenaamde zomerbedverlaging, in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. Dit omvangrijke project moet de waterveiligheid van de regio verbeteren.

Ook een aak en punter die op bij Kampen gevonden zijn, worden geborgen en dan naar Batavialand gebracht. Mocht blijken dat de schepen in goede staat verkeren, dan worden ze in Lelystad geconserveerd. Dit neemt naar schatting twee jaar in beslag. Hierna kunnen de schepen worden overgebracht naar een locatie om ze tentoon te stellen.

Als de schepen niet in goede staat verkeren dan gaan ze naar een depot in Nijkerk van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

- advertentie -

Op dit moment brengt een team van experts in beeld welke mogelijkheden er zijn om de IJsselkogge, aak en punter te lichten en bergen. De volgende stap is om de aanbesteding van de werkzaamheden voor te bereiden. Volgens planning vindt de berging plaats in de periode zomer-najaar 2015.

Chios (NASA)
Bijzonder paardengraf ontdekt op Chios (chiosnews.com)Op het Griekse…
Cyruscilinder - cc
Detail van de Elgin Marbles (British Museum)Traditioneel worden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: