Zeeuwen herdenken slavernijverleden

Slavernijmonument in Middelburg – Foto: NiNsee

In Middelburg is zaterdag de afschaffing van de Zeeuwse slavernij herdacht. Normaal gesproken gebeurt dat op 1 juli maar omdat die dag dit jaar op een zondag valt werd de herdenking verschoven naar zaterdag.

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af. Dat was tamelijk laat. De Britten hadden dat dertig jaar eerder al gedaan en Frankrijk had tijdens de revolutie van 1794 zelfs al een eind gemaakt aan de slavernij.Met vijf procent van de slavenhandel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel. In totaal werden er door Nederland naar schatting 550.000 slaven verscheept. Een groot deel daarvan, ongeveer de helft, zouden de Zeeuwen voor hun rekening hebben genomen.

- advertentie -

Bij het slavernijmonument op de Balans in Middelburg worden ieder jaar op (of rond) 1 juli kransen gelegd ter herdenking van het Zeeuwse slavernijverleden. Voorafgaand aan de kranslegging was er dit jaar onder meer een toespraak van professor Henk den Heijer van de universiteit Leiden. Hij pleitte voor meer onderzoek naar de rol van Zeeland in de slavenhandel.

Zondag wordt in het Oosterpark in Amsterdam de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden gehouden. Die herdenking wordt dit jaar ook bijgewoond door premier Rutte.

Draaginsigne veteranenDe Nationale Veteranendag in Den Haag is dit…
Operahuis Bayreuth - Foto: CC/ZaironHet beroemde markgrafelijk operahuis in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: