Zeeuws Archeologisch Depot zet 3500 vondsten online

Een van de topvondsten: een kaarsenmakersbak met twee duivelskoppen - 1250 - 1500 na Christus

Een van de topvondsten: een kaarsenmakersbak met twee duivelskoppen – 1250 – 1500 na Christus

Een selectie van 3500 bijzondere archeologische vondsten uit het Zeeuws Archeologisch Depot is sinds donderdag online te raadplegen via de website van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).

www.scez.nl/beeldbankarcheologie

www.scez.nl/beeldbankarcheologie


In het Zeeuws Archeologisch Depot (ZAD) van SCEZ zijn duizenden bodemvondsten opgeslagen. Deze zijn afkomstig uit honderden kleine en grote onderzoeken en opgravingen in Zeeland van de afgelopen zestig jaar. De collectie bevat ruim drieduizend dozen met archeologische vondsten die in ouderdom variëren van circa 100.000 jaar tot honderd jaar oud. De meeste vondsten zijn van keramiek. Verder is er nog glas, metaal en organisch materiaal.

Het ZAD beheert de archeologische collectie van de Provincie Zeeland en het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. In de laatste collectie bevinden zich vondsten die soms al circa honderdvijftig jaar geleden gedaan zijn.

Registratieachterstand

Het depot archiveert ook de door archeologen verzamelde gegevens van opgravingen en onderzoek, zoals de documentatie over de exacte vindplaats, de vondstomstandigheden, de tekeningen, foto’s en de rapporten van archeologisch onderzoek. De verzamelde gegevens van de documentatie zijn opgeslagen in het databaseprogramma ArcheoLINK.

- advertentie -

De laatste jaren is gewerkt om registratieachterstanden, die in de loop van de jaren waren ontstaan, in te lopen en gegevens vast te leggen. Alle vondsten en vondstendozen staan inmiddels geregistreerd in het databasesysteem The Museum System (TMS). Ook zijn er van de fraaiste voorwerpen foto’s gemaakt die eveneens aan de TMS-database zijn gekoppeld. Dankzij het achterstandenproject ‘Probleemloos Toegankelijk’ kan nu een aantrekkelijk deel van de collectie worden gepresenteerd via de nieuwe digitale beeldbank.

Topvondsten

In de beeldbank zijn de 3.500 meest aansprekende Zeeuwse bodemvondsten ontsloten met informatie over de herkomst. De omvang van de beeldbank neemt maandelijks toe. Er kan online gezocht worden op periode, vindplaats, voorwerp en materiaal. Ook zijn de gegevens van de twee collecties die in beheer van de SCEZ zijn afzonderlijk te raadplegen. Bij ‘Topvondsten’ is een greep uit de meest opmerkelijke bodemvondsten van Zeeland te zien.

Sporen van de mysterieuze greppel - Foto: Utrechtse Heuvelrug
Foto: Utrechtse HeuvelrugIn Leersum, gemeente Utrechtse Heuvelrug, hebben…
Schatkamer onder het Domplein – Foto: schatkamerdomplein.nlOnder het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: