Dark
Light

Zeldzaam beeld Hercules gevonden in Israël

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: IAA
Foto: IAA

Archeologen hebben bij een opgraving in het noorden van Israël een beeld van de Griekse held Hercules gevonden. De Israel Antiquities Authority heeft dat bekendgemaakt.

Foto: IAA
De vondst werd gedaan bij de vlakte van Jizreël tijdens de aanleg van een nieuwe spoorlijn. Het beeld is ongeveer een halve meter groot en heeft vermoedelijk in een Romeins badhuis gestaan waarvan eerder in al resten zijn gevonden. Compleet is het beeld niet. Er ontbreekt een arm en ook het hoofd van het beeld is niet gevonden.

Volgens de Israel Antiquities Authority (IAA) dateert het marmeren beeld uit de tweede eeuw na Christus.

Dr Walid Atrash van de IAA vindt de vondst onder meer bijzonder omdat het beeld relatief klein is. Rond de tweede eeuw na Christus werden volgens hem doorgaans levensgrote beelden van Romeinse goden en halfgoden gemaakt.

Hercules was volgens de Griekse mythologie de zoon van Zeus en de sterfelijke Alkmene. Hij is onder meer bekend van de ’twaalf werken’ die hij moest volbrengen om onsterfelijk te worden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×