Zeldzaam schilderij Churchill geveild

Detail van het schilderij van Chuchill – klik voor een vergroting

Wie graag een echte Churchill aan de wand wil hebben kan binnenkort terecht bij veilinghuis Christie’s in Londen. Eind mei wordt daar namelijk een schilderij geveild dat Churchill in 1945 maakte in Frankrijk.

Winston Churchill rookte niet alleen graag sigaren, hij hield ook van schilderen. Bij Christie’s wordt volgende maand het eerste schilderij geveild dat hij na het einde van de Tweede Wereldoorlog maakte. Churchill maakte dit schilderij, getiteld Villa on the Nivelle, in juli 1945 tijdens een kort verblijf in Frankrijk.- advertentie -

Schilderende Churchill – Foto: Sir Winston Churchill Archive Fonds

Kort ervoor waren er in Groot-Brittannië verkiezingen gehouden. Churchill rustte na de verkiezingen samen met zijn vrouw Clementine even uit in Frankrijk. In afwachting van de verkiezingsuitslag besloot hij ook weer eens wat te schilderen. Gedurende de oorlogsjaren had hij daar nauwelijks de tijd voor gehad. De beroemde Brit bleek uiteindelijk langer uit te kunnen rusten dan hij verwacht had. Op 26 juli werd duidelijk dat hij met zijn Conservatieve Partij onverwachts verloren had van de Labour Party. Vermoedelijk lag de oorzaak van deze verkiezingsnederlaag in het feit dat veel Britten, die forse verliezen hadden geleden, na de oorlog opnieuw wilden beginnen.

Churchill schilderde graag maar ook met enige noodzaak. Voor hem was schilderen een beproefd middel om de ‘Black Dog’ van de depressie te verjagen. In het januarinummer van Life Magazine uit 1946 liet hij ooit optekenen:

When I get to heaven I intend to spend a considerable portion of my first million years in painting and so get to the bottom of the subject.

Churchill’s schilderij, dat een afmeting van 51 bij 61 centimeter heeft, moet tussen de 225.000 en 325.000 euro opbrengen. Het is voor het eerst dat het werk op de markt verschijnt. Er bestaat ook een foto waarop te zien is hoe Churchill aan het schilderij werkt.

Machelen - foto: CC/Spotter2De Oost-Vlaamse gemeente Zulte presenteert maandag…
Google Doodle voor Karel AppelDe Nederlandse startpagina van Google…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: