Dark
Light

Zeldzame atlas verworven door Bijzondere Collecties UvA

Auteur:
1 minuut leestijd
Atlas Valk (Nova totius geographica telluris projection)
Atlas Valk (Nova totius geographica telluris projection)

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam hebben een zeldzame atlas uit 1714 aangekocht. De atlas werd gedrukt door Gerard en Leonard Valk in Amsterdam. Vaak zijn oude atlassen uit elkaar gehaald, maar dit exemplaar is nagenoeg intact gebleven.

Diverse handschriften op blanco keerzijde van atlas (Vereniging Rembrandt)
Diverse handschriften op blanco keerzijde van atlas (Vereniging Rembrandt)
Dit exemplaar van de atlas Nova totius geographica telluris projectio bevat nog 47 van de 50 oorspronkelijke kaarten. De kaarten van Europa, Midden-Europa en Westfalen waren al snel zo versleten dat ze in de achttiende eeuw vervangen zijn door kaarten van Duitse origine. Verder zijn er 14 kaarten toegevoegd, ook van Duitse herkomst. Van deze in Amsterdam vervaardigde atlas was tot nog toe geen enkel voorbeeld in Nederland voorhanden. Er is in de hele wereld maar één ander exemplaar bekend, dat bewaard wordt in de Zentralbibliothek in Zürich.

Notities

Dit soort atlassen is zeldzaam. Van de in totaal vier verschillende atlassen met gedrukte kaartenlijst die Gerard Valk en zijn zoon Leonard maakten, zijn slechts acht exemplaren bekend, waarvan nu twee in Amsterdam. Andere exemplaren bevinden zich in Londen, Sankt Gallen en Washington. De nu verworven atlas vertoont veel gebruikssporen. De talrijke notities die een vroege Duitse bezitter toegevoegd heeft, vertellen meer over de manier waarop een dergelijke atlas gebruikt werd.

De aanwinst is tot en met 15 december te zien in een vitrinetentoonstelling in de hal van de Bijzondere Collecties in Amsterdam.

Overzicht van boeken over de cartografie
Boek: Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten

Bladzijden met kaart van Nederland uit atlas
Bladzijden met kaart van Nederland uit atlas

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×