Zeldzame Karel V penning gevonden in Grave

Foto: ARC – L. de Jong

Bij een opgraving in het historische centrum van Grave (Noord-Brabant) hebben archeologen een zeldzame zestiende-eeuwse penning gevonden met daarop de beeltenis van Karel V van het Heilige Roomse Rijk (1500-1558).

De vondst werd gedaan door medewerkers van het archeologische bureau ARC. Archeologen deden onderzoek in het centrum van Grave naar aanleiding van grote nieuwbouwplannen. Op de gevonden penning is een portret te zien van Karel V, afgebeeld met platte pet en het profiel met de voor hem karakteristieke onderkaak. Karel V van het Heilige Roomse Rijk was afkomstig uit het Huis Habsburg en vanaf 1506 landheer van alle Nederlandse gewesten. ARC over de vondst van de penning:

Het bleekeen penning te zijn, die zo zeldzaam is dat er zélfs nog geen exemplaar van in de nationale verzameling van het Geldmuseum in Utrecht aanwezig is.

Op het omschrift van de penning staat IMP CES CAROLVS V HISP A C VTIVSQ SICILIATE IERVSALE REX ARCHIDVX AVST PPP AVG. Vertaald in het Nederlands staat er:

- advertentie -

De heerser keizer Karel V koning van Spanje van beide Siciliën en van Jeruzalem aartshertog van Oostenrijk de godvruchtige de gelukkige de vermeerderaar.

De penning is aan een zijde bewerkt en volgens de archeologen van Duitse oorsprong. Vermoedelijk dateert de penning uit 1520. Karel V was toen twintig jaar oud. De penning is gegoten, in een koper – tin legering. Het archeologisch onderzoek in het historische centrum van Grave is inmiddels afgerond. Naast de penning vonden archeologen er onder meer veel aardewerk en glas. De komende tijd worden de vondsten nader onderzocht.

sint-amandsberg
Sint-Amandsberg - Foto: CC/LimoWreck In Sint-Amandsberg, een deelgemeente van…
foto-waterput
De waterput - Foto's: Drents MuseumDe restanten van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: