Zeldzame munt van 4 dollar uit 1879 geveild

Afb: Schulman

Een Amerikaanse 4 dollar munt uit 1879 is vrijdag in Bussum geveild voor 95.000 euro. Dat meldt veilinghuis Schulman.

De Amerikaanse munt van 4 dollar wordt ook wel Stella genoemd omdat dit woord te vinden is in de ster op de keerzijde van de munt. De munt werd in 1879 en 1880 geslagen en alleen, tegen betaling, beschikbaar gesteld aan leden van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden.John Adams Kasson (1822-1910), een van de leden van dit huis, wilde met de munt onderzoeken of Amerika in de toekomst eventueel kon toetreden tot de zogenaamde Latijnse Muntunie (1865-1926).

- advertentie -

Geschat wordt dat er van de Stella slechts 425 munten zijn geslagen. Veilinghuis Schulman:

Uiteindelijk besloot het Amerikaanse Congres dat een 4 dollar stuk als denominatie te onhandig zou zijn voor internationale handel. De Stella’s zijn sindsdien een gewild verzamelobject.

Tijdens de veiling werden vrijdag ook verschillende Nederlandse munten geveild. Een Wilhelmina oorlogsdubbeltje, geslagen in Denver in 1944, werd bijvoorbeeld voor 15.600 verkocht en een in goud geslagen Halve Dukaton uit 1774 werd afgehamerd op 30.000 euro.

John LennonIn Engeland is dit weekend een tand geveild…
Apache helikopterDe Nederlandse regering blijkt in 1986 overwogen te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: