Dark
Light

Zeldzame postzegel brengt 9,5 miljoen dollar op

Auteur:
1 minuut leestijd
'One-Cent Magenta' - Sotheby's
'One-Cent Magenta' - Sotheby's

Bij veilinghuis Sotheby’s is deze week een postzegel uit Brits Guyana geveild voor een bedrag van 9,5 miljoen dollar. Volgens het veilinghuis is er niet eerder zoveel betaald voor een postzegel.

3 skilling geel
3 skilling geel
Deze bewering is opvallend, want vaak wordt de 3 skilling banco uit 1886 de duurste postzegel ter wereld genoemd. Deze Zweedse zegel werd in de negentiende eeuw per ongeluk gedrukt in de kleur van de 8-skilling waarde gedrukt (geel-oranje in plaats van groen). Het enige bekende exemplaar van deze misdruk werd in 2010 voor het laatst geveild. Hoeveel er toen voor de zegel werd betaald, werd niet bekendgemaakt. Het Zwitserse veilinghuis dat bij de verkoop bemiddelde gaf echter wel aan dat de zegel ‘het duurste exemplaar ter wereld’ bleef.


Sotheby’s denkt kennelijk dat er destijds minder dan 9,5 miljoen dollar voor de zegel betaald werd, want de postzegel uit Brits Guyana wordt nu de duurste postzegel ooit genoemd. De ‘One-Cent Magenta’ dateert uit 1856. Hij werd toen uit nood gedrukt door een krantenuitgever in Brits-Guiana, omdat het lokale postkantoor geen zegels uit Londen meer in voorraad had.

De zegel, die een afmeting heeft van 2,5 bij 3,2 centimeter, werd verkocht aan een anonieme telefonische bieder. De bijzondere zegel was eerder onder meer eigendom van multimiljonair John du Pont, een erfgenaam van het chemieconcern Du Pont.

Video van Sotheby’s over de bijzondere postzegel:

Lees ook: Is de bekendste postzegel van de wereld ook de duurste?

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×