Zestiende-eeuws scheepswrak gevonden bij Stavoren

Foto: RCE

Amateurarcheologen van de Landelijke Werkgroep Archeologie Onder Water (LWAOW) hebben enige tijd geleden een zestiende-eeuws scheepswrak ontdekt in de omgeving van de haven van Stavoren. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onderzoekt het wrak momenteel.

Het blijkt te gaan om een handelsschip dat rond 1500 voor de haven van Stavoren is gezonken. Veel is er nog niet bekendgemaakt over het schip. Wel dat het om een zwaar en stevig- advertentie -

Foto: RCE

gebouwd schip gaat waarvan de huidplanken dakpansgewijs over elkaar heen liggen.

De RCE spreekt van een belangrijke vondst omdat nog maar heel weinig bekend is van schepen die rond de overgang tussen de vijftiende en zestiende eeuw op deze manier gebouwd werden.

Bij het onderzoek van het wrak heeft de RCE een aantal studenten de gelegenheid geboden ervaring op te doen met archeologisch onderzoek onder water. De rijksdienst:

Voor studenten archeologie in Nederland zijn er tot op heden geen mogelijkheden geweest om praktijkervaring op te doen en Nederland kent nog maar weinig onderwater archeologen. En dat is vreemd want Nederland is een ‘zeevarende natie’ en Nederlanders voelen zich verbonden met hun maritieme tradities.

Het schip wordt overigens niet gelicht. Na het zogenaamde waardestellende onderzoek, zal het schip blijven liggen waar het ligt. Het onderzoek loopt nog tot en met vrijdag.

cannabis2
CannabisArcheologen van ProRail hebben bij de aanleg van de…
drents-museum-vikingen-1-gr
Doosspeld en 35 hangers, brons met goud en zilver

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: