Zestiende-eeuws scheepswrak gevonden in Overijssel

Foto: Gemeente Zwartewaterland

Foto: Gemeente Zwartewaterland

In het Zwartewater bij het Overijsselse Hasselt, gemeente Zwartewaterland, is het wrak gevonden van een schip uit het begin van de zestiende eeuw. Het gaat om een dertig meter lang schip, dat volgens experts waarschijnlijk zeevarend was.


De vondst werd gedaan door medewerkers van Rijkswaterstaat toen die op de bodem van het Zwartewater op zoek waren naar een gezonken plezierjacht. Door duikers zijn houtmonsters genomen op basis waarvan de datering heeft plaatsgevonden. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat dieptesonar laten maken, waaruit blijkt dat het schip op zijn kant ligt.

De vondst kan volgens de gemeente Zwartewaterland vergeleken worden met een schip uit rond 1530, dat in de jaren tachtig in het IJsselmeer werd gevonden en de Kamper kogge uit 1440 die vorig jaar werd gevonden.

Het historische wrak ligt in de vaargeul van het Zwartewater op een diepte van vijf meter. Het object vormt geen obstakel voor de scheepvaartverkeer.

- advertentie -

De gemeente gaat samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) een waardebepalend onderzoek uitvoeren. Daarna wordt in overleg met alle partijen gekeken hoe de archeologische vondst veiliggesteld kan worden.

Tititcacameer - Foto: CC
Een groep Belgische en Boliviaanse archeologen heeft in Bolivia een bijzondere vondst…
De zeldzame Romeinse munt - Foto: Niek Claassen
De zeldzame Romeinse munt - Foto: Niek ClaassenEen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: