Zestig miljoen voor cultureel erfgoed

De BankGiro Loterij heeft bijna zestig miljoen euro opgebracht voor culturele instellingen als musea, monumenten, molens en kastelen. De instellingen ontvingen die steuntoezeggingen tijdens het Goed Geld Gala in Singer Laren.

De BankGiro Loterij, die dit jaar vijftig jaar bestaat, geeft de helft van de inleg van de deelnemers aan organisaties die zich bezighouden met cultureel erfgoed. Dit jaar gaat er daarom 59.801.038 euro naar 57 culturele instellingen, waaronder het Rijksmuseum, het Teylers Museum,- advertentie -

Vereniging De Hollandsche Molen en de Anne Frank Stichting. Het meeste geld gaat naar het Prins Bernhard Cultuurfonds, waaruit ook weer allerlei culturele projecten worden gefinancierd.

Van de loterijopbrengst worden onder meer twee eeuwenoude kastelen gerestaureerd die onderdeel zijn van de Hollandse Waterlinie: Slot Loevenstein en het Muiderslot. Ook krijgt het Concertgebouw, dat over twee jaar 125 jaar bestaat geld voor het jubileum. De stichting BOEi, die zich bezighoudt met de herbestemming van religieus erfgoed heeft geld gekregen voor de nieuwe inrichting van oude kerken en kloosters.

Het geld is in 2010 bijeengebracht door 750.000 deelnemers aan de loterij. Een volledige lijst met ‘winnaars’ is hier te vinden. Vorig jaar werd er ook 60 miljoen euro verdeeld, toen onder 62 culturele instellingen.

BankGiro Loterij Goed Geld Gala

Foto: SpoorZone DelftIn het centrum van Delft is woensdag…
Chain Large CentBij veilinghuis ‘AA Muntenveiling’ in Amsterdam is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: