‘Zeven kuikens’ in het Rijksmuseum

Zeven kuikens, Melchior d' Hondecoeter, ca.1665-1668 (Rijksmuseum)

Zeven kuikens, Melchior d’ Hondecoeter, ca.1665-1668 (Rijksmuseum)

In aanloop naar Pasen heeft het Rijksmuseum de collectie uit weten te breiden met het zeventiende-eeuwse schilderij ‘Zeven kuikens’ van Melchior Hondecoeter. Het museum kocht het werk op een veiling in Duitsland.


Het kleine doek geeft volgens het museum een “uniek inzicht” in de werkpraktijk van Melchior d’Hondecoeter (1636-1695). De kunstenaar maakte dit soort studies namelijk in voorbereiding op zijn monumentale parklandschappen die hij voorzag van de meest uiteenlopende vogelsoorten.

Op het aangekochte doek staan zeven kippenkuikens in verschillende houdingen afgebeeld, die hij over een periode van bijna twintig jaar liet terugkeren op meer dan negentig van zijn schilderijen. Het Rijksmuseum:

“Hoewel D’Hondecoeter een groot aantal vergelijkbare studies van andere vogels moet hebben gemaakt, zijn de overgebleven voorbeelden zeldzaam. Er is momenteel slechts één ander exemplaar van zijn hand bekend, waarop eendenkuikens zijn afgebeeld.”

Zeven kuikens is sinds woensdag te zien in zaal 2.24 in het Rijksmuseum.

- advertentie -
Boekenkast in het Anne Frank HuisDe beroemde boekenkast…
Graf van de Kröller-Müllers (Nationaal Park De Hoge Veluwe)
Graf van de Kröller-Müllers (Nationaal Park De Hoge…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: