Zeven tentoonstellingen RMO verkocht

Mummies in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO)

Mummies in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO)

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden heeft de afgelopen vijf jaar zeven tentoonstellingen aan eenentwintig musea in binnen- en buitenland verkocht. Het museum heeft dat deze week bekendgemaakt.

Tentoonstelling Rijksmuseum van Oudheden in Japan (RMO)

Tentoonstelling Rijksmuseum van Oudheden in Japan (RMO)


Het RMO is het bekendste archeologiemuseum van Nederland. Het werd in 1818 gesticht door koning Willem I en beheert onder meer de topstukken van de Nederlandse archeologie daterend van de prehistorie tot aan het einde van de middeleeuwen.

Het museum stelt exposities samen uit de eigen collectie, en op aanvraag met objecten uit andere collecties. De afgelopen jaren ontwikkelde het Nederlandse museum onder meer tentoonstellingen over de historische stad Petra, mummies, het oude Egypte en de Gouden Middeleeuwen.

De afgelopen vijf jaar blijkt het museum zeven tentoonstellingen aan het buitenland te hebben verkocht. Voor het Jordan Museum in Amman maakte het RMO bijvoorbeeld een bewerking van de tentoonstelling ‘Petra. Wonder in de woestijn’ die afgelopen winter in Leiden was te zien. Ook maakte het museum een reizende mummie-tentoonstelling die momenteel in de Spaanse stad Girona te zien is.

- advertentie -

De expositie ‘The Realm of Aphrodite begon zijn reis in 2012 in Museum Het Valkhof in Nijmegen en is momenteel in het Finse Tampere te zien. Juni volgend jaar opent in Québec de tentoonstelling ‘Egyptische Magie’ die het Rijksmuseum van Oudheden eerder in 2010-2011 in eigen huis organiseerde.

Met de inkomsten uit de tentoonstellingen financiert het museum zonder meer restauratieprojecten, opgravingen en de aanstelling van een extra conservator voor de Egyptische afdeling. Hoeveel geld de tentoonstellingen het museum precies heeft opgebracht, is niet bekendgemaakt.

Copier Gero likeurkaraf - Andries Dirk Copier, 1930 (Nationaal Glasmuseum)
Copier Gero likeurkaraf - Andries Dirk Copier, 1930…
Rudolf Steiner, blackboard tekening ‘Hoe verder de mens zich van de aarde verwijdert..’, 20 april 1923 (Rudolf Steiner Archief, Dornach)
Bij de Kunsthal in Rotterdam is binnenkort een overzicht te zien van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: