Zeven vorsten op nieuwe herdenkingsmunt

De nieuwe munt met daarop de portretten van zeven Nederlandse vorsten

De nieuwe munt met daarop de portretten van zeven Nederlandse vorsten

Op een speciale herdenkingsmunt ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van het Nederlandse koningkrijk zijn de beeltenissen van zeven Nederlandse vorsten te vinden. Het ontwerp van de munt is dinsdag onthuld door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM).


Het profiel van koning Willem-Alexander wordt weergegeven met een lint dat vervolgens naar binnen loopt en ook nog de portretten van zijn zes voorgangers creeërt. Het is de eerste bijzondere munt 2 euromunt van Koning Willem-Alexander

De KNM geeft ook een muntset uit waarin twee eeuwen Koninkrijk worden vertolkt door zes vorsten. Deze set bevat vijf originele zilveren munten van Willem II, Willem III, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en een replica van de inhuldigingspenning van Willem I.

De basis voor het huidige Koninkrijk der Nederlanden werd gelegd in 1813. De Prins van Oranje keerde toen terug naar Nederland. In 1815 werd hij ingehuldigd als koning Willem I ingehuldigd en ontstond de constitutionele monarchie. Eerder werd de onafhankelijkheid van Nederland op nationaal niveau herdacht in 1863, 1913 en 1963.

- advertentie -

Koning Willem I was overigens niet de eerste koning van Nederland, dat was konink Lodewijk Napoleon, de jongere broer van Napoleon Bonaparte.

Pier van ScheveningenDe curator van de Pier van…
Wilfried Martens
Wilfried MartensWilfried Martens, een voormalig premier van België…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: