Zeventien musea vrezen voor sluiting

Tropenmuseum in Amsterdam – Foto: CC/GerardM

Zeventien Nederlandse musea vrezen de deuren te moeten sluiten vanwege bezuinigingen. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Museumvereniging.

Welke musea precies vrezen de handdoek in de ring te moeten gooien, is niet bekendgemaakt. Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging, maakte de resultaten van het onderzoek vrijdag bekend tijdens een nieuwjaarsreceptie in Museum Het Prinsenhof in Delft.Volgens de Museumvereniging wordt 2012 voor de museale wereld in alle opzichten een spannend jaar. “De vraag is niet of er nog bezuinigingen komen. De vraag is hoe we er mee omgaan”, aldus Weide.

- advertentie -

Enquête

De vereniging hield tussen juli en september een enquête onder haar 445 leden. Iets minder dan de helft van de musea reageerde.

Voor bijna zestig procent van de musea blijkt de gemeente de belangrijkste financieringsbron te zijn. Daarna komen particuliere bronnen, inclusief fondsen (21,3%), het Rijk, inclusief het Mondriaanfonds (13,1%) en de provincie (6,3%).

Een kwart van de musea krijgt dit jaar te maken met een korting van meer dan 15 procent van de financiering en nog eens 40 procent wordt minder dan 15 procent gekort. Daarmee heeft twee derde van de musea van Nederland te maken met bezuinigingen.

Effecten

Opvallend is dat slechts 28 musea (13% van de respondenten) het “maximaliseren van de inkomsten” noemden als mogelijkheid om de bezuinigingen mee op te vangen.

De Museumvereniging vroeg de musea ook welke effecten de bezuinigingen zouden hebben. Niet alle respondenten vulden hierbij wat in. Er waren 61 musea die aangaven te gaan bezuinigingen op het personeel. Vier musea willen zelfs helemaal overstappen op onbetaalde werknemers.

Daarnaast gaven 56 musea aan vanwege de bezuinigingen te zullen gaan snijden in de activiteiten. Zeventien musea gaven zelfs aan dat snijden in educatieve activiteiten waarschijnlijk noodzakelijk is.

Musea gaven ook aan als gevolg van de bezuinigingen noodzakelijke investeringen voor zich uit te gaan schuiven. Bezuinigen op collectieonderhoud werd genoemd door 7 musea (3,2%), terwijl 5 musea (2,3%) willen bezuinigen op het onderhoud van het gebouw.

Opvallend is dat slechts 28 musea (13% van de respondenten) het “maximaliseren van de inkomsten” noemden als mogelijkheid om de bezuinigingen mee op te vangen.

Samenwerken

De directeur van de Museumvereniging riep musea in zijn Nieuwjaarsrede op eendrachtig te gaan samenwerken. Siebe Weide:

Voor mij is duidelijk: het is geen tijd voor bange museumdirecteuren, noch voor een bange Museumvereniging. Laten we elkaar opzoeken en samenwerken.

In 2011 ging het met de meeste musea nog goed. Het museumbezoek steeg weer en het aantal Nederlanders met een Museumkaart groeide. Volgens Weide is bij veel musea ‘de rek’ er echter uit en kan de groei van het museumbezoek wel eens omslaan.

Oude ontwerptekening voor het NHMOud-burgemeester Paul Scholten van Arnhem
rembrandt-rembrandthuis-tekenen-1
Rembrandt, Hiëronymus in een Italiaans landschap, ca. 1649 -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: