Zeventiende-eeuwse tekeningen uit Leiden

Museum Het Rembrandthuis toont dit najaar vijfenzeventig zeventiende-eeuwse tekeningen afkomstig uit Leiden, de geboortestad van Rembrandt. Het gaat om meesterwerken uit de collectie van de Universiteit Leiden, van de hand van bekende kunstenaars als Hendrick Goltzius, Rembrandt, Jan Lievens, Govert Flinck en Jan van Goyen.

Schets van Rembrandt, als voorbereiding voor zijn ets 'Adam en Eva' (1638)

Schets van Rembrandt, als voorbereiding voor zijn ets ‘Adam en Eva’ (1638)

Veel van de geëxposeerde tekeningen zijn volgens het Rembrandthuis niet eerder voor een breed publiek te zien geweest. Een van de aanleidingen voor de tentoonstelling is het tweehonderdjarig bestaan van de Leidse verzameling.

Boek bij de tentoonstelling:

In 1814 kwam de Universiteit Leiden in bezit van de bijzondere verzameling tekeningen en prenten, dankzij een legaat van de weduwe van Jean Theodoor Royer. De collectie is sinds die tijd door schenkingen en aankopen sterk uitgebreid. De universiteit koopt nog steeds tekeningen aan, nu vooral van hedendaagse kunstenaars. De verzameling maakt onderdeel uit van de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Het Rembrandthuis:

- advertentie -

Uit de 1500 zeventiende-eeuwse tekeningen die zich in de collectie van de Leidse Universiteit bevinden, is voor de tentoonstelling in het Rembrandthuis een zorgvuldige selectie gemaakt. Daarin zijn de belangrijkste genres vertegenwoordigd: bijbelse verhalen, landschap en zeegezicht, portret, scènes uit het dagelijkse leven, figuurstudies en planten en dieren.

Werk van Jan van Goyen dat in de tentoonstelling te zien is (Rembrandthuis)

Werk van Jan van Goyen dat in de tentoonstelling te zien is (Rembrandthuis)

Hoogtepunt van de tentoonstelling is de studie die Rembrandt maakte als voorbereiding voor zijn ets Adam en Eva (1638). Bijzonder is daarnaast de grootste tekening van Rembrandts voormalige vriend in Leiden Jan Lievens, getiteld Mucius Scaevola voor koning Porsenna.

De tentoonstelling, getiteld Leiden viert feest! Hoogtepunten uit een academische collectie, loopt van 17 oktober 2014 tot en met 25 januari 2015.

Uitgave bij de tentoonstelling: Leiden viert feest!

Openingsfoto: Tekening van Huygens (Rembrandthuis)

Stuk van het Jaar 2014
Nederlandse archiefinstellingen gaan weer op zoek naar het mooiste archiefstuk uit de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: