Zo komt het Holocaust Namenmonument eruit te zien

Het Nederlands Auschwitz Comité heeft deze week bekendgemaakt hoe het Holocaust Namenmonument in het Wertheimpark in Amsterdam er ongeveer uit zal komen te zien. Op het monument, dat in 2015 onthuld moet worden, zijn alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers te vinden.

Spiegelmonument met daarachter het Holocaust Namenmonument (Auschwitz Comité)

Spiegelmonument met daarachter het Holocaust Namenmonument (Auschwitz Comité)

In het Wertheimpark is ook al het spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ van Jan Wolkers te vinden. Het Holocaust Namenmonument is ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind die onder meer bekend is van zijn ontwerpen voor het Joods Musem in Berlijn en het masterplan voor de herbouw van het World Trade Center in New York.

Libeskind heeft de titel van zijn ontwerp voor het nieuwe herdenkingsmonument ‘pad van licht genoemd’. De architect:

“Een naam is ook een licht. Het gedenkteken voor hen die door de nazi’s werden vermoord, krijgt de vorm van een pad langs hun namen. Naast het bestaande Auschwitz-monument krijgt een nieuwe ruimte vorm door middel van reeksen oplopende en aflopende muren, die ’s avonds worden aangelicht. In de ruimtes die ontstaan door deze schuin gesneden vlakken, blijven glimpen van een veranderende horizon zichtbaar, terwijl hier de duizenden namen kunnen worden gelezen. Het is de herinnering aan deze namen die betekenis geeft aan dit pad waarop, omringd door groen en grenzend aan het water, de stemmen van de stilte te horen zullen zijn.”


Het Namenmonument komt schuin achter het spiegelmonument van Jan Wolkers te liggen, dat zelfstandig blijft bestaan. Een opening tussen de op- en aflopende wanden links achter het Spiegelmonument biedt toegang tot het Namenmonument. Karina Wolkers, weduwe van de ontwerper van het spiegelmonument, is er niet blij mee dat het nieuwe monument vlakbij het al bestaande herdenkingsmonument wordt geplaatst. “Het is alsof je voorstelt om de Dokwerker op het Nationaal Monument op de Dam te zetten”, aldus de kunstenaarsvrouw tegenover de NOS.

- advertentie -

Het nieuwe monument kost ongeveer 5 miljoen. Het Nederlands Auschwitz Comité startte enige tijd geleden een inzamelingsactie. Via de website www.holocaustnamenmonument.nl kan men voor ongeveer 50 euro een naam adopteren.

Nieuw holocaustmonument in Amsterdam

Herdenking 70 jaar D-DayHet was vrijdag exact zeventig…
Er reed een trein naar Sobibor
Er reed een trein naar SobiborKoning Willem-Alexander is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: