Zoekmachine AltaVista definitief geschiedenis

Altavista in januari 1999 – Afb: web.archive.org

Ooit werd AltaVista door veel internetters gezien als de beste zoekmachine die er was. Dat is echter al een hele tijd geleden en eigenaar Yahoo heet nu besloten definitief te stoppen met de zoekdienst. AltaVista wordt daarmee definitief internetgeschiedenis.

Zoekmachine AltaVista begon in 1995. De naam betekent “zicht van boven”. De zoekmachine groeide snel en was populair. AltaVista introduceerde ook verschillende nieuwigheden die door andere zoekmachines overgenomen werden. Zo liet AltaVista gebruikers bijvoorbeeld als eerste zoeken op gehele frasen en gebruikmaken van aanhalingstekens.

Babel Fish

De zoekmachine introduceerde ook de (inmiddels verdwenen) vertaaltoepassing Babel Fish. Deze dienst was overigens vernoemd naar de Babelvis uit het boek Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams.

In 1998 werd AltaVista verkocht aan Compaq en werd de site meer een portaalsite. Hierna ging het bergafwaarts. In 2004 werd Yahoo eigendom van AltaVista en dat bedrijf heeft nu besloten de zoekdienst per 8 juli te stoppen.

Gerelateerde boeken:

Jane AustenEr bestaat een kans dat schrijfster Jane Austen…
Libris Geschiedenis PrijsDe samenstelling van de jury van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele app



Geschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:



Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.net



Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: