Zoektocht naar verwantschap Vlamingen en Romeinen

Romeinse helm

Wetenschappers van de KU Leuven gaan onderzoeken of er nog een genetische band is tussen de Romeinse bezetters van tweeduizend jaar geleden en de huidige inwoners van Vlaanderen. Dat meldt de VRT.

Om te bekijken of er nog een band bestaat tussen de Romeinen van toen en Vlamingen van nu zullen er DNA-stalen afgenomen worden bij inwoners van verschillende Vlaamse regio’s.


Het onderzoek concentreert zich op regio’s waar de Romeinen in het verleden duidelijk aanwezig waren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de streek van Tongeren en Oudenburg.

- advertentie -

Er wordt alleen DNA afgenomen van mannen van wie de familie al zeker vierhonderd jaar in dezelfde gemeente woont. De VRT schrijft:

Bij de analyse van die stalen zouden kleine variaties in de Y-chromosomen, die meestal onveranderd worden doorgegeven van vader op zoon, indicaties kunnen opleveren over een mogelijke link met DNA uit het Middellandse Zeegebied.

De onderzoekers hopen een zogenaamd Romeins signaal in het DNA te kunnen vinden.

Het Romeins DNA-project is niet alleen opgezet om een verwantschap aan te tonen tussen Vlamingen en Romeinen. Breder hopen de onderzoekers ook een beeld te krijgen van bepaalde historische migratiefenomenen in Vlaanderen.

De Renoir die onlangs op een rommelmarkt opdookEen Amerikaanse…
Medewerkers van de stichting proeven de soep - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: