Zomercarnaval Rotterdam op lijst immaterieel erfgoed

Het Zomercarnaval in Rotterdam is als honderdste traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst.

Nederland heeft sinds 2012 een lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en het beschermen ervan vraagt volgens de overheid een geheel andere aanpak dan het beschermen van monumenten en archiefstukken. Wanneer er immaterieel erfgoed op de lijst komt dan zet de overheid er zich voor in om “de waardering van dit erfgoed te vergroten, het belang ervan te erkennen en het veilig te stellen voor de toekomst”. Onder meer het bloemcorso in Utrecht, de Nijmeegse Vierdaagse en de Sint Maartensviering in Utrecht staan op de lijst die beheerd wordt door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

Carnavalstraditie

Het Zomercarnaval is als honderdste traditie toegevoegd aan de lijst. Het feest startte in 1983 in Utrecht als ‘Antilliaans Zomercarnaval’. Studenten afkomstig van Aruba en Curaçao wilden ook hier graag de hun bekende carnavalstraditie vieren. Al snel verhuisde het feest naar Rotterdam en groeide het uit tot een groot evenement waar groepen met roots in ruim twintig tropische carnavalstradities aan meedoen, vooral uit Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, maar ook uit Noord-Afrika, Kaapverdië, Spanje en Portugal.

Lees ook: Carnaval en Dionysos
Boek: Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen

- advertentie -
Prent uit het modetijdschrift Les Modes de la Saison, ca. 1881, Rijksmuseum (RP-P-2009-3690)
Op warme zomerdagen trekken Nederlanders massaal naar het strand. Tegenwoordig kunnen vrouwen…
Leo Thuring was een levensgenieter. (Bron foto onbekend)
Op 16 juli is Leo Thuring (1931-2016) op 85-jarige leeftijd overleden. Ruim…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: