Zoni Weisz over de moord op 500.000 Sinti en Roma

Zoni Weisz – Foto: Rogier Fokke

Nationaal Monument Kamp Vught, Theater de Speeldoos in Vught en de Lambertusstichting staan de dinsdag 22 november stil bij de Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van de nazi’s.

Tijdens een bijeenkomst in de Lambertuskerk zal onder andere Zoni Weisz vertellen over zijn oorlogsherinneringen.

Zoni Weisz uit Uden was 7 jaar in 1944 en overleefde als enige van het gezin de oorlog. Weisz:Mijn ouders, mijn zusje en broertje, zijn op 16 mei 1944, met alle Sinti en Roma die de nazi’s te pakken konden krijgen, gearresteerd. We zijn meteen ondergedoken, maar later werden we toch ook gepakt om naar Westerbork gebracht te worden. Op het station in Assen zag ik m’n vader en moeder, m’n zusje en broertje in de beestenwagen naar Auschwitz, voor de laatste keer. Ik ben ontsnapt omdat een ‘goede’ politieman, toen ik naar ze toe wilde lopen, me achteruit duwde, en zei: ‘ wegwezen’. De rest van de oorlog zijn we ondergedoken.

Zoni Weisz is bekend als pleitbezorger voor de erkenning van het lot Sinti en Roma in de oorlog. Op Holocaust Memorial Day, 27 januari jongstleden, sprak hij als eerste vertegenwoordiger van de Sinti en Roma het Duitse parlement toe bij de jaarlijkse herdenking van nazi-slachtoffers. Aankomende dinsdag zal Weisz om 18:00 uur tijdens een maaltijd in de Lambertuskerk in Vught in gesprek gaan met Helga Okhuijsen. Aansluitend zal Okhuijsen in op zijn beweegredenen om zich sterk te maken voor de vergeten Holocaust, zoals Weisz de moord op 500.000 Sinti en Roma noemt.

Settela, gezicht van het verleden

Beeld van Settela uit de ‘Westerbork-film’

Om 20:00 uur wordt in het nabijgelegen Theater de Speeldoos in Vught de documentaire Settela, gezicht van het verleden vertoond, met een korte inleiding door Zoni Weisz. De bekende regisseur Cherry Duyns volgde met een journalist het spoor van het bekende beeld van een bang meisje met witte hoofddoek, dat vanuit een goederenwagon in Westerbork naar buiten kijkt. Zeven seconden slechts, maar een beeld dat de hele wereld bereikte, als icoon van de jodenvervolging. Lange tijd is namelijk verondersteld dat het om een joods transport ging, maar het betrof het ‘zigeunertransport’. Het Sinti-meisje Settela is in 1944 met haar familieleden in Auschwitz vergast – tegelijk met de familie van Zoni Weisz. Sinti en Roma doorbreken in de film het taboe om te spreken over de oorlog.

De entree bedraagt 5 euro voor de maaltijd en 5 euro voor de film. Voor de bijeenkomst in de Lambertuskerk is nog beperkt plaats; reserveren is noodzakelijk ). Reserveren is mogelijk via www.nmkampvught.nl en (073) 656 6764. Voor de film ‘Settela’ kan men reserveren via www.theaterdespeeldoos.nl en (073) 656 5588.

Oorlogsbronnen.nlHet zogenaamde Netwerk Oorlogsbronnen heeft enkele dagen geleden de…
De Nederlandse ambassadeur Caspar Veldkamp, staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: