Zoni Weisz spreekt Verenigde Naties toe

Over ‘vergeten Holocaust’ van Sinti en Roma

De Nederlandse Sinto en Holocaust-overlevende Zoni Weisz spreekt eind deze maand in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe, tijdens de jaarlijkse Holocaust Memorial Day. De internationaal vertegenwoordiger van de Sinti- en Roma-gemeenschap en auteur van het boek Zoni. De vergeten Holocaust is op persoonlijke titel uitgenodigd.

Zoni Weisz

Zoni Weisz

Zoni Weisz (1937) zal op 27 januari in New York spreken over de ‘vergeten Holocaust’ van de Sinti en Roma en het hedendaags racisme. In 1944 wist Weisz als zevenjarige zigeunerjongen met hulp van een politieagent te ontsnappen aan het transport naar Auschwitz. Zijn ouders, zusjes, broertje en nog meer familieleden konden niet ontkomen aan de nazi-terreur, net als ruim een half miljoen andere Roma en Sinti.

De Nederlander is lid van het Nederlands Auschwitz Comité en zet zich in voor de herinnering aan de zigeunerholocaust. Hij is door koningin Beatrix benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, voor zijn inzet voor de Nederlandse bloemenindustrie én zijn inzet voor de Sinti en Roma. Eerder sprak hij al de Duitse Bondsdag toe tijdens Holocaust Memorial Day.

Boek: Zoni. De vergeten Holocaust

- advertentie -
Het merendeel van de dieren in de Berlijnse zoo sneuvelde als gevolg van het oorlogsgeweld. (WW2inColor)
“Oorlogszone Zoo”, geschreven door Historiek-medewerker Kevin Prenger, vertelt de geschiedenis van de…
Exemplaren van Mein Kampf - cc
Op 1 januari verviel het auteursrecht van Mein Kampf. In Duitsland verscheen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: