Zorgen om beschadigde obelisk Central Park

De Naald van Cleopatra in Central Park

De Egyptische onderkoning Ismail Pasha (1830-1895) besloot in 1869 een obelisk aan Amerika te schenken. De zogenaamde Naald van Cleopatra kreeg een plek in Central Park in New York. Het hoofd van de Egyptische oudheidkundige dienst, Zahi Hawass, maakt zich momenteel ernstig zorgen over de toestand van dit eeuwenoude monument.

Volgens Hawass is de eenentwintig meter hoge obelisk er slecht aan toe en moet deze nodig gerestaureerd worden. De egyptoloog heeft zijn zorgen onlangs per brief kenbaar gemaakt aan de- advertentie -

Oprichting van de obelisk in Londen, 1878

burgemeester van New York en de beheerder van Central Park.

De obelisk staat sinds 1881 in het Amerikaanse park. Jaren eerder had Ismail Pasha al besloten de obelisk aan Amerika te schenken. Dit na de opening van het Suezkanaal. Egypte hoopte met het geschenk de handel met de Amerikanen een impuls te geven. Het duurde nog jaren voordat de obelisk uiteindelijk in Amerika belandde. Het kostbare transport werd mede mogelijk gemaakt door de vermogende Amerikaanse ondernemer William Henry Vanderbilt (1821-1885).

De obelisk is gemaakt van rood graniet en is rond 1450 voor Christus gemaakt, tijdens het bewind van farao Thoetmosis III. De inscripties op de obelisk werden tweehonderd jaar later op de obelisk aangebracht in opdracht van farao Ramses II.

Op verschillende recente foto’s is te zien dat deze inscripties ernstig zijn beschadigd. Op sommige plekken zijn de hiëroglyfen met het blote oog überhaupt niet meer te zien.

In zijn brief aan de beheerder van Central Park en de burgemeester van New York vraagt Zahi Hawass vriendelijk of er maatregelen kunnen worden genomen. De egyptoloog kondigt echter ook maatregelen aan. Als New York naar zijn idee onvoldoende doet om de obelisk voor de toekomst te behouden, zal hij proberen het monument terug te laten keren naar Egypte.

In totaal zijn er drie zogenaamde Naalden van Cleopatra die in de negentiende eeuw in drie grote westerse steden werden opgericht. De andere obelisken staan bij de Hungerford Bridge in Londen en op het Place de la Concorde in Parijs.

anchesenamon-265
Oude afbeelding van Anchesenamon Archeologen denken vrij snel de…
descriptions-de-l-egypte-265
Description de l'Égypte Bij het Teylers Museum in Haarlem…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: