Zorgen om Egyptische cultuurschatten

Egyptisch Museum in Caïro – Foto: CC/Daniel Mayer

Egyptologen en cultuurliefhebbers maken zich grote zorgen om de Egyptische cultuurschatten. Vandalen bezochten het beroemde Egyptisch Museum in Caïro enkele dagen geleden en vernielden daar onder meer twee duizenden jaren oude mummies.

In Egypte wordt momenteel fel geprotesteerd tegen het bewind van Hosni Mubarak. Veel Egyptenaren zijn deze president, die al sinds 1981 aan het bewind is, meer dan zat. Ze willen meer democratie en minder corruptie. Bij grootschalige protesten, onder meer in Caïro,- advertentie -

Sarcofaag van Tuya

zijn al meer dan honderd doden gevallen.

Plunderaars maakten van de chaos gebruik en hebben afgelopen weekend hun slag geslagen, meldt de egyptoloog Zahi Hawass op zijn website. Een onlangs geopende souvenirwinkel bij het Egyptisch Museum in Caïro werd, net als een restaurant en cafetaria, leeggeplunderd. Hierna wisten de plunderaars ook het museum zelf binnen te dringen. Daar werden onder meer twee duizenden jaren oude mummies vernield. Volgens verschillende berichten zou het gaan om de mummies van Yuya en Tuya, voorouders van de beroemde farao Toetanchamon. Volgens Zahi Hawass kan de schade wel hersteld worden.

Het Egyptisch Museum heeft de grootste verzameling voorwerpen uit het Oude Egypte ter wereld. Dat egyptoloog Zaho Hawass niet de enige is die zich zorgen maakt om de cultuurschatten is goed duidelijk geworden. Om de plunderaars tegen te houden werd er door betogers vrijdag een menselijke blokkade gevormd rond het museum. Zaterdag nam het leger deze taak over.

Omdat internet in Egypte momenteel niet vrij toegankelijk is heeft een Italiaanse collega van Zahass een noodbericht op diens website geplaatst. Zahass maakt zich zorgen om de cultuurschatten. Begrijpelijk, want volgens hem is er ook al ingebroken in andere musea, onder meer in Alexandrië en Memphis. Hoe groot de schade precies is, is nog niet bekend.

Al Jazeera over de plundering:

De beroemde buste van NefertitiDuitsland heeft negatief gereageerd op…
jan-steen-soo-voer-gesongen-gr
Jan Steen, Mozes en de kroon van de farao,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: