Zuiderparkstadion definitief geschiedenis

Zuiderparkstadion van ADO Den Haag in 2004

Zuiderparkstadion van ADO Den Haag in 2004

Het is alweer jaar bijna zeven jaar geleden dat ADO Den Haag zijn laatste wedstrijd in het Zuiderparkstadion speelde. Het stadion verdwijnt nu definitief. Maandag worden de eerste voorbereidingen getroffen voor sloop van de restanten van het stadion.


DO Den Haag - Foto: CC/Alex van Buuren

DO Den Haag – Foto: CC/Alex van Buuren

Het Zuiderpark Stadion was sinds 1925 de thuisbasis van de voetbalclub ADO Den Haag. Het stadion werd oktober van dat jaar officieel geopend door wethouder P. Droogleever Fortuyn. Twaalf jaar later was deze wethouder overigens burgemeester van Rotterdam en gaf hij het startsein voor de bouw van een ander beroemd stadion: De Kuip.

Nadat ADO het Zuiderparkstadion in gebruik had genomen, groeide de vereniging snel. Kort na de verhuizing behaalde de club het eersteklasserschap, destijds de hoogste voetbalklasse in Nederland. Het stadion kreeg om die reden een hoofdtribune. Die ging in 1982 echter verloren. Aanhangers van de club staken hem namelijk in brand omdat ze boos waren over een aanstaande degradatie.

Kyocera Stadion

ADO Den Haag won twee keer het landskampioenschap en twee keer de KNVB beker.

- advertentie -

Op 22 april 2007 speelde de club voor het laatst een wedstrijd in het Zuiderpark. Die wedstrijd, waarin FC Groningen de tegenstander was, werd echter na vijftig minuten gestaakt vanwege ongeregeldheden op de tribune. ADO verhuisde hierna naar het Kyocera Stadion bij het Prins Clausplein.

Het oude stadion maakt plaats voor een groot sport- en leercomplex.

Om het voetbalkampioenschap van Nederland: ADO – AGOVV (1 juni 1942)

David van Reybrouck tijdens de Nacht van de…
[caption id="attachment_1376" align="alignleft" width="265"] Majoor BosshardtHet beeld van majoor Bosshardt op de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: