Dark
Light

Zuiderzeemuseum krijgt watersnoodstraat

Auteur:
1 minuut leestijd
Militairen en burgers werden in 1916 ingezet om noodzeeweringen te leggen in de Anna Paulownapolder. (cc - Spaarnestad - Kees Hofker)
Militairen en burgers werden in 1916 ingezet om noodzeeweringen te leggen in de Anna Paulownapolder. (cc - Spaarnestad - Kees Hofker)

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen krijgt volgend jaar een zogenaamde watersnoodstraat. Die speciale straat wil het museum dan aandacht richten op een grote overstroming van het Zuiderzeegebied die plaatsvond in de nacht van 13 op 14 januari 1916.

Volgend jaar is het precies dat deze stormvloed van 1916 plaatsvond. Op tientallen plaatsen braken de dijken door. In de provincie Noord-Holland vielen 19 doden, terwijl er bij diverse scheepsrampen op zee nog eens 32 mensen omkwamen. De stormvloed zorgde er mede voor dat er een plan werd ontwikkeld om de Zuiderzee af te sluiten. De watersnood leidde daarnaast onder meer tot de oprichting van de stormvloedseindienst.

Samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) staat het Zuiderzeemuseum volgend jaar stil bij de overstroming. Het museum transformeert één van de straten in het buitenmuseum tot een klein rampgebied waar het lijkt alsof er zojuist een overstroming heeft plaatsgevonden.

“Het water, het wrakhout, aangespoelde huisraad, een gestrand schip en de heftige gevolgen van de overstroming zijn daadwerkelijk te vinden en aan te raken. Er lopen personages in het gebied rond die dit gevoel nog eens versterken. Plaatsen waar de materiële schade door de ramp het grootst was, zoals Marken en Volendam, dienen als voorbeeld voor deze watersnoodstraat. Daarnaast kunnen bezoekers meedoen aan het evacuatiespel en staan er foto’s in de verschillende buurten van het buitenmuseum die laten zien hoe die er na de ramp uitzagen.”

Schellingwoude gedurende de watersnood van 1916 - cc
Schellingwoude gedurende de watersnood van 1916 – cc

Het museum zegt bezoekers er bewust van te willen maken dat overstromingen elke dag ergens op de wereld gebeuren. Dijkgraaf Luc Kohsiek van HHNK:

“Nederlanders zijn onvoldoende op de hoogte van de consequenties en gevaren van leven onder de zeespiegel. Watersnoodrampen voltrekken zich de laatste jaren in Europese landen om ons heen, maar ook in Nederland is het gevaar van een watersnoodramp overstroming nog steeds aanwezig. Waterveiligheid is een werkwoord. We moeten blijven werken aan een veilig onderkomen. Niets doen is geen optie. Als we niets doen kunnen de gevolgen desastreus zijn.”

×