Zuiderzeemuseum verwerft 19e-eeuws schilderij Mari ten Kate

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft onlangs het schilderij Zondagmorgen in Monnickendam van de schilder Mari ten Kate (1831-1910) gekocht bij veilinghuis Christie’s. Het schilderij toont een zondagse kerkgang met kerkgangers gekleed in kleurrijke streekdracht van het Zuiderzee-eiland Marken. Het stuk heeft een negentiende-eeuwse verenlijst en verkeert in goede staat.

Ondanks dat Mari ten Kate in zijn tijd een bekende kunstenaar was, zijn er maar weinig van zijn werken in Nederlandse collecties te vinden. Het Zuiderzeemuseum heeft nog twee andere werken van Mari ten Kate in haar collectie.

In de tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee presenteert het Zuiderzeemuseum met topstukken uit de collectie, persoonlijke verhalen en interactieve opstellingen het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het werk van Ten Kate past hier goed tussen. Conservator André Groeneveld:

“Ontzettend bijzonder dat na 115 jaar in bezit te zijn geweest van één familie, het Zuiderzeemuseum nu de tweede eigenaar van het schilderij is geworden. Het schilderij geeft samen met de Marker kledingstukken uit de collectie een beter beeld van hoe de stukken vroeger werden gedragen.”

Boek: Eeuwige schoonheid – Het verhaal van de kunst

Prediking van Jan Brugman, ets door Barent de Bakker naar een tekening van Hermanus Petrus Schouten (1782)
De uitdrukking 'praten als Brugman' is in de Nederlandse taal beland door…
Susanna door de twee ouderlingen belaagd, tegel, geglazuurd aardewerk, 1700-1800, Collectie Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum beheert een grote collectie tegels en tegeltableaus. Een categorie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: